avsschrijft.nl

Het schrijven lukt niet, wat nu?

Zak en as: het schrijven lukt niet  – wat nu?

Soms zijn er momenten waarop het schrijven gewoon niet lukt. Sterker nog, het lijkt je allemaal even te veel te zijn. Je werk, je schrijven, je gezin, je huisdieren, hier een afspraak voor de tandarts, daar een playdate voor je kind, hier een etentje met vrienden – nope, het is te veel. Het zuigt je leeg en nu je ein-de-lijk tijd heb om te schrijven, komt er niets uit je handen.

Opgeven

Het is verleidelijk om op zulke momenten op te geven. Te denken dat het schrijversschap niet voor je is weggelegd en dat je verhaal geen plek heeft in de wereld. Dat is natuurlijk klinkklare onzin, maar geloof dat zelf maar eens. 

Persoonlijk zijn de dagen waarop ik moe ben het ergst. Dan komt er weinig uit mijn handen; vooral alle moetjes lukken me niet. Helaas kan het schrijven van je boek voelen als een moetje, waardoor je er minder plezier aan beleeft en waardoor het lastiger is om te beginnen als je niet lekker in je vel zit. Die dagen zitten er op je day job ook tussen, dus waarom niet tijdens je schrijfsessies? Met andere woorden: heel normaal dat je je af en toe zo voelt.

Als het schrijven niet lukt

Dat het normaal is, betekent niet dat het een prettig gevoel is. Hoe ga je om met slechte schrijfmomenten en sterker nog, hoe kom je er vanaf? Laat ik beginnen met de bubbel dat je er 100% vanaf gaat komen te doorprikken. Dat kan namelijk niet. Iedere schrijver heeft dagen waarop hij niet lekker in zijn vel zit en dagen waarop het schrijven niet lukt. Wat je kunt doen om jezelf te stimuleren op dergelijke dagen:

  • Maak een concreet plan. Weten waar je mee bezig bent kan je een goede houvast geven op moeilijke momenten. Maak bijvoorbeeld een overzicht van je plot, belangrijke scènes of van ontwikkelingen van de personages. Heb je al een plan? Spit eens door.
  • Schrijf troep. Schrijven zonder doel helpt om de spiertjes los te maken. Zie het als een warming-up voor een work-out. 
  • Beweeg. Door te bewegen maak je je hoofd leeg en komt er ruimte om je te focussen op je verhaal.
  • Lees een inspirerend verhaal / boek of kijk een film of serie die je motor laat draaien.
  • Ga iets leuks doen met je partner of met een vriendin. Ook dit stimuleert om je creatieve kraantje weer open te zetten, omdat je hersenen even de tijd hebben gehad zich op iets minder intensief te focussen.

Als het echt niet lukt, laat het dan even voor wat het is. Dat is erg moeilijk, want je wilt het boek écht op papier hebben. En trouwens, geef je dan niet op? Nope, zolang je maar doorzet en er de volgende schrijfsessie weer 100% voor gaat. Je kunt je werk tot nu toe ook even laten lezen door proeflezers of schakel een goede schrijfcoach in die je tijdens het proces begeleidt. Een schrijfcoach kan je niet alleen helpen met techniek, maar ook motiveren tijdens lastige momenten of als je vastloopt tijdens het schrijfproces. 

Keep going!

Geef nooit op. Dat is de kern van deze blog. Als je wilt schrijven, dan mag je er nooit de brui aan geven. Het is een prachtig beroep en alle verhalen zijn het waard om gedeeld te worden. Wat je ook doet in het leven, welke passie je ook kiest en welk beroep je ook beoefent – moeilijke momenten horen er nou eenmaal bij. Dat is een beetje een dooddoener, maar het is wel eerlijk. Ik ga je niet de illusie geven dat grote schrijvers hier geen last van hebben, want geloof me, dat hebben ze. Ze hebben alleen de ervaring én de succesverhalen om door te zetten op lastige momenten tijdens het schrijfproces.

Als jij doorzet en blijft schrijven, dan creëer jij dat ook voor jezelf. Ik geloof in jou – jij ook in jezelf?