5 Tips om faalangst bij het schrijven te overwinnen
Iedere schrijver is anders, maar wat we allemaal met elkaar gemeen hebben, is de angst om te falen. De één heeft er meer last van dan de ander en ook de beginner zal meer moeite hebben met het overwinnen van faalangst dan een ervaren auteur. Dat neemt niet weg dat het erg moeilijk is om last te hebben van faalangst als schrijver. Ik weet er alles van. In dit blog neem ik je mee in mijn wereld van faalangst bij schrijven en geef ik je tips hoe je ermee om kunt gaan.
Schrijven en faalangst
Om maar meteen met een persoonlijke noot te beginnen: ik heb last van faalangst, al 32 jaar. Dat betekent niet alleen angst om te falen als het op schrijven aankomt, maar bij bijna alles wat ik doe.
Wat is het precies? Faalangst is meer dan angst om te falen. Het is ook:
- Je altijd onzeker voelen
- Bevestiging zoeken dat je het goed doet (en je vervolgens nog steeds onzeker voelen)
- Moeite hebben met feedback / feedback persoonlijk aantrekken
- Geen stappen durven zetten uit angst dat je ‘het’ niet kunt / jezelf klein houden
- Weinig / geen zelfvertrouwen hebben
- Jezelf vergelijken met en minderwaardig voelen aan anderen
- Perfectionisme.
Dit zijn enkele voorbeelden van hoe faalangst zich kan uiten. Het is natuurlijk een breed begrip, maar zeker toepasbaar in het schrijverschap.
Schrijven is je openstellen. Of je nu poëzie, thrillers, levensverhalen of autobiografisch schrijft – je laat vreemden toe in de donkerste krochten van je zijn. En dat is best wel een beetje eng! Bovendien doe je hard je best om een goed verhaal op papier te zetten. Het is dan ook niet vreemd dat je moeite hebt met feedback: het interpreteren en toepassen ervan, maar vooral ook om het niet persoonlijk op te vatten. Ik heb daar nog steeds last van. Ook denk ik dat ik alles verkeerd doe en nooit de schrijver zal zijn die ik altijd wilde worden.
Met andere woorden: ik snap je angst om te falen als je schrijft. Weet ik wat helpt? Ik zeg je eerlijk, ik worstel er nog steeds mee. Wel heb ik een aantal dingen geleerd als het aankomt op schrijven met een grotere dosis zelfvertrouwen.
Tips om je angst te overwinnen
Tip 1
Schrijf. Jup – er is maar één manier om angst te overwinnen en dat is om de confrontatie aan te gaan. Ga je dromen dus niet uit de weg, maar schrijf! Probeer je perfectionisme (goed, beter, best) los te laten en geniet van het proces, want schrijven is het leukste dat er is.
Tip 2
Laat mensen je werk lezen. Niet omdat je bevestiging wilt over hoe goed het is (sorry), maar omdat je zelf vaak je krachten en verbeterpunten niet herkent. Vorm een schrijfgroepje met medeschrijvers, vraag proeflezers of ga voor persoonlijke coaching. Besef dat feedback nooit persoonlijk is en dat je ‘fouten’ ook niet betekenen dat jij fout bent. Het betekent simpelweg dat er nog wat werk aan de winkel is om je verhaal / boek / schrijftechniek te verbeteren.
Tip 3
Geen enkele schrijver was een ‘instant succes’. Ik ga een beetje cliché doen en grote namen noemen: J.K. Rowling is heel vaak afgewezen bij uitgevers. Kijk eens hoe dat afgelopen is.
Stephen King vond ‘Carrie’ maar niks, gooide het weg en als zijn vrouw het niet had gelezen en tegen hem had gezegd dat er potentieel in zat – wie weet of de wereld dan wel wist wie Mr. King was!?
Tip 4
Falen bestaat eigenlijk niet. Je kunt alleen maar leren en jezelf verbeteren. Schrijf, maak fouten, leer, verbeter. Zo werkt het met alles in het leven, of je nu kunstenaar of kwantumfysicus bent!
Tip 5
Ontspan. Wat mensen met faalangst vergeten, is dat het niet alleen draait om werken, feedback vergaren en herschrijven. Je moet ook los kunnen laten – 100% – met mind, body en soul. Plan vaste dagen en tijdstippen in om te schrijven. Tijdens die uren mag je je volledig toewijden aan je leerproces en alles dat erbij komt kijken. Is de tijd voorbij, dan moet het deurtje dicht en op slot. Ontspanning helpt bij het wegnemen van stress; je maakt geen cortisol en adrenaline aan, maar endorfine en oxytocine. Door te ontspannen, kun je de volgende keer weer met een frisse blik aan de slag.